Tingkat kesedaran tangani kanser - Fatimahtun Zaharah, Ahmad Salleh Hudin (2021)
Tahukah anda bahawa kesedaran awal mampu mengurangkan risiko menghidap penyakit kanser yang mengancam nyawa? Secara umumnya, kanser ataupun barah adalah sejenis penyakit yang dikaitkan dengan ketidakseimbangan replikasi serta tindak balas sel dalam badan manusia. Menurut kajian, semakin ramai akan dijangka menghidap kanser khususnya apabila menjangkau umur 50-an ke atas. Statistik menganggarkan 100,000 rakyat Malaysia iaitu satu daripada empat orang pada setiap tahun menghidap kanser. Oleh itu, pencegahan awal adalah penting untuk merawat penyakit kanser.