Pandemik Covid-19 didik manusia tentang hidup beretika - Hasnah, Hussiin (2021)
Sedar tak sedar kita telah mempraktikkan norma baharu dalam kehidupan kita sehari-hari hampir setahun. Umum menyedari bahawa dalam mengekang Pandemik Covid-19 dari terus merebak di negara ini, orang ramai dikehendaki mengamalkan penjarakan fizikal, memakai pelitup muka, sentiasa membasuh tangan, duduk di rumah bersama keluarga jika tidak ada hal penting serta mengelakkan dari tempat sesak dan sempit. Keadaan ini sebenarnya secara tidak langsung telah mendidik masyarakat negara ini untuk patuh pada arahan kerajaan dan juga dapat mendisiplinkan diri dan keluarga masing-masing. Apa yang ingin dinyatakan di sini adalah Pandemik Covid-19 dalam diam telah mengajar manusia tentang hidup beretika.