Tiada Pilihan: Kerajaan kena sambung PKP turunkan kes bawah 4,000, 27 Jun 2021 - Noraina Mazuin, Sapuan (Media Mulia Sdn. Bhd., 2021)
Keputusan perlanjutan PKP seharusnya diteliti dengan lebih mendalam dari pelbagai aspek. Kehidupan masyarakat umumnya sangat terhimpit kini apabila hanya sektor-sektor perlu saja yang dapat beroperasi. Dengan penutupan pelbagai sektor bukan perlu (non-essential), menyebabkan ramai pekerja-pekerja didalam sektor ini yang turut terjejas pendapatan mereka kerana potongan gaji dari majikan. Malah ada sektor yang memilih untuk membuang pekerja mereka kerana syarikat tidak mampu lagi meneruskan operasi dan menampung kerugian kesan dari penutupan sektor ekonomi sepanjang PKP 3.0 ini. Malah peniaga kecil sangat merasai kesan PKP 3.0 ini apabila jumlah pelanggan mereka turun secara mendadak dan permintaan amat berkurangan dari pelanggan terutama bagi barangan bukan perlu.