Emas pelaburan cukup baik - Mazita, Mokhtar (Media Mulia Sdn. Bhd., 2021)
Terdapat pelbagai alternatif pelaburan yang boleh dilakukan oleh masyarakat pada masa kini seperti menyimpan wang di dalam bank, membeli saham dan aset tetap seperti tanah serta rumah.