Modul 2: Rawatan Spiritual Islam - Jahid, Hj. Sidek (Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), 2017)
Model di atas terbahagi kepada dua bahagian iaitu model untuk melahirkan perawat Spiritual Islam dan model untuk melaksanakan aktiviti saringan dan Rawatan Spiritual Islam (RSI). Kedua-dua model ini saling berkaitan dan amat penting dilaksanakan kedua-duanya sekali supaya pelatih dapat mengikuti Rawatan Spiritual Islam oleh perawat yang berkemahiran dan disahkan kemahirannya mengikut akidah, syariah dan tasawuf Islam.