Kesalahan terhadap perintah agama selain senarai persekutuan - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2021)
Kesalahan zina bahkan minum arak dan qazaf tidak diletakkan dalam senarai persekutuan atau ditakrifkan sebagai jenayah kerana kesalahan itu tidak menjadi kesalahan bagi orang bukan Islam. Selagi sifatnya ialah kesalahan peribadi orang Islam, maka selagi itulah kesalahan itu kekal di bawah bidang kuasa mahkamah syariah.