Kerjasama UMP, Lembaga Koko Malaysia pergiat usaha Pembangunan Industri Koko Malaysia - Mimi Rabita, Abdul Wahit (2021)
KUALA LUMPUR, 22 April 2021 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Lembaga Koko Malaysia (LKM) bakal menjalankan kajian penyelidikan bagi menghasilkan ekstrak koko, membangunkan produk penjagaan kesihatan berasaskan ekstrak koko dan membangunkan teknologi penderia e-Nose yang menggunakan sistem kecerdasan buatan (artificial intelligence, AI) untuk memperkasakan pemeriksaan kualiti biji koko.