Usah beri muka pihak cabar keluhuran Perlembagaan - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Berita Harian Sdn. Bhd., 2021)
Dalam sejarah perkembangan Perlembagaan di negara ini, berlaku peristiwa menguji kesetiaan rakyat dan warga mendiami Tanah Melayu kepada watan tanah air ini. Peristiwa itu ialah pengenalan Malayan Union pada 1 April 1946.