Kenegaraan Malaysia: Sejarah, Kedaulatan Dan Kebangsaan - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (UNIMAP Press, 2020)
Kenegaraan adalah keterangan tentang kedaulatan dan kebangsaan sesebuah aspek-aspek kewilayahan, kerakyatan, sistem politik dan sistem undan-undangnya berlatarkan sejarah dan undang-undang tertinggi. Buku ini amat istimewa kerana menghuraikan kenegarann Malaysia menurut kerangka watan. Kerangka watan adalah bingkai pemikiran berasaskan pada kearifan lokal yang membina sistem undang-undang berakar umbi pada sejarah dan latar belakang sebenar tanah air. Buku ini mengupas aspek-aspek yang selama ini diabaikan oleh pengkaji-pengkaji lepas apabila membicarakan kenegaraan Malaysia. Kekuatan buku ini terletak pada huraian berdasarkan jurisprudens merangkumi aspek politik dan sosi-budaya sebelum dan selepas hari Malaysia. Matlamatnya adalah untuk membentangkan justifikasi pembinaan jati diri bangsa Malaysia seperti digagaskan dalam buku ini demi perpaduan Nasional.