REKONFIGURASI EPISTEMOLOGI JATI DIRI MELAYU: MANIFESTASINYA KE ATAS SILAT SENI GAYONG --- Thesis UKM - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (2013)
Kajian ini merekonfigurasi ilmu pengetahuan tentang jati diri Melayu dengan menelusuri fakta-fakta sahih secara substantif hingga ke akar umbi persejarahannya dan bagaimana ia dimanifestasikan pada Silat Seni Gayong. Sumber-sumber yang dirujuk ialah catatan China purba abad ke-7 dan ke-14, catatan Portugis, batu bersurat dan persuratan Melayu klasik terutamanya Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah. Dalam memperkatakan Silat Seni Gayong, kajian ini merujuk keterangan yang diperoleh dari Orang Dalam yang telah ditashihkan pula oleh entiti paling wibawa dalam perguruan ini iaitu Waris Amanah Mutlak Silat Seni Gayong. Kajian ini menghujah bahawa jati diri Melayu dikonfigurasikan oleh enam unsur utama iaitu Islam, Institusi Raja Melayu, bahasa Melayu-Nusantara, adat resam Melayu-Nusantara, keinginan (will) atau semangat mendalam mahu menjadi Melayu dan seorang rakyat Raja Melayu. Dihujahkan bahawa proses konfigurasi jati diri Melayu itu adalah berakar umbi daripada keberadaan Persekutuan atau Empayar Kerajaan Melayu, berpusat di Bukit Seguntang selewatlewatnya abad ke-6 Masihi, yang memiliki geopolitik jajahan takluk yang sangat luas, iaitu secara menegak dari Kemboja hingga ke Sunda dan secara melintang dari Fansur hingga ke selatan Filipina. Pada tahap awal, nama ‘orang Melayu’ terbentuk sempena nama Kerajaan Melayu. Setelah anak cucu Raja Melayu yang berasal dari Kerajaan Melayu Tua di Bukit Seguntang itu memeluk Islam pada sekitar awal abad ke-15, muncullah unsur inti-teras dalam jati diri Melayu, iaitu Islam. Sejak itu, Islam dan Institusi Raja Melayu menjadi kesatuan unsur inti-teras jati diri Melayu. Kajian ini merumuskan bahawa enam unsur jati diri Melayu itu telah dimanifestasikan hampir sepenuhnya ke atas Silat Seni Gayong. Ini dapat ditelusuri pada falsafahnya, kedudukan Islam yang menjadi asas pegangannya, simbol-simbol kemelayuan padanya, amalannya bertautan dengan adat resam orang Melayu dan sifat serta sikap berasaskan sahsiah Melayu-Islam.