Darurat, kuasa mutlak pada Agong - Mohamad Hafiz, Yusoff Bakri (2021)
Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mempunyai kuasa mutlak di bawah perintah darurat yang membolehkan baginda memutuskan keputusan penting termasuk memasyhurkan ordinan jika Parlimen tidak boleh bersidang serta wujud keadaan yang memerlukan tindakan segera. Pakar Perlembagaan Universiti Malaysia Pahang (UMP), Datuk Dr. Wan Ahmad Fauzi Wan Husain berkata, undang-undang juga boleh digubal tanpa mematuhi peruntukan