Seri Paduka benar sidang perjelas hasrat sebenar proklamasi darurat - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Berita Harian Sdn. Bhd., 2021)
Titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bahawa Parlimen boleh bersidang ketika tempoh darurat berkuat kuasa jelas menunjukkan pengisytiharan itu bukan didorong sokongan kepartian kepada mana-mana pihak.