Perihal darurat yang harus rakyat tahu Siri III - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (2021)
Soalan 7: Apakah kuasa Yang Di-Pertuan Agong berkaitan Perisytiharan Darurat? Itu adalah prerogatif baginda, baginda boleh memperkenankan, menangguhkan atau menolak permintaan bagi perisytiharan darurat. Dalam melaksanakan keputusan di atas, selain menimbangkan permintaan Jemaah Menteri, lazimnya Yang Di-Pertuan Agong berunding dengan Majlis Raja-Raja begitu juga Majlis Keselamatan Negara terlebih dahulu. Itulah prinsip ‘syura’ yang diwarisi daripada sistem politik watan Tanah Melayu.