Perihal darurat yang harus rakyat tahu siri II - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (2021)
Soalan 3: Adakah perisytiharan darurat merupakan suatu tindakan merampas kuasa kerajaan yang dipilih oleh rakyat? Tidak, darurat itu satu keadaan yang sah di sisi Perlembagaan Persekutuan. Perkara 150 menetapkan prerogatif Yang Di-Pertuan Agong bagi perisytiharan darurat. Kerajaan Malaysia pada hakikatnya ialah Kerajaan Yang Di-Pertuan Agong, iaitu Yang di-Pertuan Agong dan Jemaah Menteri Baginda.