Suatu pengenalan struktur asas perlembagaan dari perspektif Malaysia Siri IV - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (2021)
AMALAN PRINSIP KEDAULATAN Laporan Jawatankuasa Kerja Perlembagaan 1946 menyatakan bahawa kedaulatan di setiap negeri Melayu hendaklah kekal seperti sebelumnya pada Duli Yang Maha Mulia Raja di negeri itu mengikut adat Melayu. Kenyataan itu secara tuntas menolak pemakaian prinsip common law dalam pentafsiran kedaulatan Raja-Raja Melayu dan kedaulatan negara kita pada hari ini.