Suatu pengenalan struktur asas perlembagaan dari perspektif Malaysia Siri III - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (2021)
TERAS KENEGARAAN PERSEKUTUAN Perlembagaan Persekutuan dikuatkuasakan pada 31 Ogos 1957 melalui ikatan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957. Perlembagaan Persekutuan yang merakamkan sistem Perlembagaan moden Tanah Melayu sebagai sebuah Persekutuan terdiri daripada sembilan buah Kerajaan Negeri Melayu dan dua buah Negeri Selat. Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957 memiliki aspek-aspek kenegaraan seperti berikut