Suatu pengenalan struktur asas perlembagaan dari perspektif Malaysia (Siri I) - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (2021)
PENGENALAN Dalam kes Indira Gandhi A.P. Mutho lawan Pengarah Jabatan Agama Islam Perak & Dll (2018), Mahkamah Persekutuan Malaysia telah menerima pakai doktrin struktur asas Perlembagaan yang diputuskan dalam kes Kesavananda Bharti vs State of Kerala AIR 1973 SC 1461. Doktrin itu berpaksi pada frasa; “That features of the basic structure cannot be abrogated or removed by a constitutional amendment”.