Mahkamah syariah wujud lebih awal daripada mahkamah kehakiman persekutuan - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (2021)
Walaupun Per. 4(1) Perlembagaan Persekutuan menetapkan Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-Undang tertinggi negara, ada beberapa kedudukan undang-undang yang tidak boleh diabaikan, iaitu; 1. Perlembagaan Persekutuan 1957 adalah persetujuan Raja-Raja Negeri Melayu dengan British yang mewakili Negeri Selat seperti termaktub dalam Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu bertarikh 5 Ogos 1957; 2. Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957 diabsahkan atas kuasa Kedaulatan (kerana ditandatangani oleh) Raja-Raja Melayu, juga hanya dikuatkuasakan setelah mendapat persetujuan Badan Perundangan di setiap Negeri Melayu (State Legislatures) melalui Enakmen Negeri.