Raja berpelembagaan, Adakah Raja tidak lagi mempunyai prerogatif - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (Harakah Daily, 2020)
"School of thought" berkiblatkan Westminster melihat prerogatif termasuklah kuasa budi bicara seorang raja hendaklah terbatas dan terhad. Jika termaktub sekalipun prerogatif atau budi bicara seorang raja dalam perlembagaan bertulis, istilah-istilah itu perlu ditafsirkan dalam ruangan sempit. Raja hendaklah bertindak mengikut nasihat eksekutif kerana tanpa nasihat itu akan membenarkan suatu pemerintahan mutlak bersifat "absolutism".