Bangsa Malaysia Perspektif Undang-Undang - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (Harakah Daily, 2020)
Bangsa ialah satu istilah popular yang sering disalah tanggapi dengan kumpulan etnik. Salah tanggap mengakibatkan ada suara keras yang menentang penggunaan istilah bangsa Malaysia hinggakan melabel pengguna istilah tersebut sebagai pendokong "Malaysian Malaysia Dap". Begitulah sikap yang ada dalam segelintir kumpulan yang lebih berhujah menggunakan persepsi tanpa bersandarkan maksud bangsa dari sudut epistemologi.