Ingin jadi pelajar minda kelas pertama kuasai pengetahuan am - Hasnah, Hussiin (2021)
Untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang, gemilang dan terbilang tentulah menjadi igauan setiap pelajar. Apatah lagi menjadi pelajar minda kelas pertama, bukan jalan yang mudah dan juga tidak susah untuk mendapatkannya. Sana sini kita mendengar orang bercakap tentang generasi minda kelas pertama, tetapi berapa ramaikah yang betul-betul memahami apa itu generasi minda kelas pertama? Berdasarkan misi nasional 2006-2020, teras kedua daripada lima misi yang telah digarisan oleh pihak kerajaan ialah untuk meningkatkan keupayaan pengetahuan, kreativiti dan inovasi negara serta memupuk ‘minda kelas pertama.’