Penggunaan ubatan herba sebagai rawatan penyakit, manfaat atau mudarat - Hazrulrizawati, Hamid (2021)
Penggunaan ubatan herba daripada tumbuhan semula jadi dalam kalangan masyarakat Malaysia bukanlah suatu perkara baharu. Penggunaan yang kerap kali didengari adalah bertujuan mengubati penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan kanser. Masyarakat Malaysia yang terlalu taksub dengan penggunaan ubatan herba tradisional akan sanggup mengeluarkan sejumlah wang yang besar bagi membelinya tanpa memikirkan keberkesanan pengambilannya terlebih dahulu.