Teknik mudah belajar Sejarah - Hasnah, Hussiin (2021)
Pendidikan mata pelajaran Sejarah di sekolah-sekolah memperlihatkan ada pelajar yang mendapat pencapaian yang cemerlang, lulus dan ada yang gagal. Tinjauan secara ringkas mendapati pelajar yang gagal kebanyakannya kurang berminat dengan mata pelajaran Sejarah disebabkan mereka merasakan ia memerlukan pembacaan yang banyak dan merasa sukar untuk menghafal fakta-fakta sejarah.