Perisytiharan darurat tidak bersifat kepartian - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (The New Straits Times Press (M) Bhd., 2021)
Ada sesetengah pihak mengutarakan pandangan mengenai darurat yang dikatakan menggantung Perlembagaan kedudukan Parlimen dan pilihan raya. Pada masa yang sama, ada yang mempersoalkan kewajaran darurat itu dilaksanakan.