Alergi Protein - Siti Maznah, Kabeb (2020)
Getah asli cair, lateks atau nama saintifik Hevea Brasiliensis banyak digunakan dalam penghasilan barangan seperti kondom, sarung tangan, alat kesihatan, pembalut luka sintetis, dan juga gelang getah. Walau bagaimanapun, masyarakat mungkin kurang sedar tentang masalah yang timbul disebabkan alahan protein akibat daripada penggunaan barangan berasaskan lateks. Tahukah anda, kehadiran protein terekstrak di dalam lateks boleh mengakibatkan masalah alergi dalam kalangan pengguna yang sensitif dan dalam kes yang ekstrem boleh mengakibatkan kematian?