Apakah itu Applicant Tracking System ATS - Wan Norfazilah, Wan Ismail (2020)
Ramai pencari kerja tertanya-tanya kenapa majikan tidak memanggil mereka ke peringkat temu duga sedangkan mereka benar-benar layak dan telah menyesuaikan resume dengan pekerjaan yang dimohon. Ini mungkin disebabkan oleh permohonan mereka telah disingkirkan lebih awal sebelum sampai ke tangan majikan atau ejen dari agensi pengambilan pekerja. Penyingkiran ini biasanya dilakukan oleh sistem yang dikenali sebagai Applicant Tracking System (ATS) atau Sistem Pengesanan Pemohon.