Kesan Covid19 kepada pelajar UMP satu kajian ringkas - Hasnah, Hussiin (2020)
Pandemik Covid-19 telah mendidik rakyat Malaysia untuk hidup dalam norma baharu. Kehidupan dan aktiviti harian masyarakat kini telah banyak berubah. Salah satu bidang yang terkesan akibat pandemik ini adalah dalam sektor pendidikan sama ada di peringkat rendah atau Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Baru-baru ini, satu kajian ringkas telah dijalankan oleh para pelajar UHE3182 (Malaysian Studies) semester 2 2019/2020 bagi mengenal pasti apakah penerimaan dan permasalahan yang dihadapi oleh sebahagian pelajar UMP terhadap pandemik Covid-19. Sememangnya Covid-19 telah memberi kesan yang pelbagai kepada pelajar dari pelbagai aspek seperti kewangan, pengurusan masa, pembelajaran, dan aspek kesihatan.