Bahan nyahkuman disinfektan tahap tinggi mampu bunuh human coronavirus dalam masa 30 saat - Mimi Rabita, Abdul Wahit (2020)
Kuantan, 18 Ogos 2020 - Penyelidik dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Awam (FTKA), Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya menghasilkan bahan disinfektan tahap tinggi (HDL) iaitu Diaclean Pera Sterilant yang mengandungi bahan aktif peracetic acid daripada cuka makanan yang mampu membunuh 99.99 peratus mikroorganisma seperti bakteria, virus, kulat dan protozoa.