Budayakan sikap menyelidiki kesahihan berita dalam diri dan keluarga - Tuan Sidek, T. M. (2020)
Kesan daripada perkembangan teknologi, muncul pula pelbagai bentuk media komunikasi baharu pada hari ini seperti Facebook, WhatsApp, Instagram, Twitter dan lain-lain. Kemunculan pelbagai media ini mendatangkan kebaikan kepada manusia. Di samping tidak kurang juga mendatangkan keburukan. Salah satu keburukannya ialah wujudnya pelbagai fitnah dan berita-berita palsu yang tersebar dengan begitu cepat. Pada hari ini, pelbagai fitnah berkaitan dunia politik, perniagaan, hiburan termasuklah berkaitan dengan isu Coronavirus (Covid-19) tersebar dalam masyarakat.