Kaitan pandemik, Perintah Kawalan dalam sejarah Islam - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2020)
Pandemik atau wabak penyakit bukan perkara baharu dalam tamadun manusia. Sejak 165 Masihi, lima juta nyawa manusia terkorban akibat Antonine Plague. Penyakit ini merebak di Mesir, Greek dan Itali yang dikatakan dibawa melalui darat oleh tentera Rom selepas berperang dengan Kerajaan Mesopotamia.