Masjid al-Aqsa simbol kemuliaan - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (The New Straits Times Press (M) Bhd., 2020)
Bulan Rejab bulan yang sinonim dengan peristiwa Israk dan Mikraj. Perjalanan malam Nabi Muhammad SAW dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa, sebelum dinaikkan ke langit, dirakamkan dalam al-Quran dan hadis.