Bintang Thurayya menjadi sebutan ketika berhadapan Covid-19 - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2020)
Ramai mendakwa, berdasarkan kefahaman tekstual mereka terhadap hadith nabi, bahawa wabak penyakit akan terangkat apabila bintang thurayya mula kelihatan di waktu subuh. Artikel ini menyorot sejauh manakah kebenaran dakwaan tersebut.