Penentuan Awal Ramaḍān Dengan Kaedah Cerapan Ru’yah Terkawal Dan Ḥisāb Sewaktu Wabak Covid19 - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Jabatan Mufti Negeri Pahang, 2020)
Di Malaysia, tarikh awal kalendar hijrah yang digunakan bagi menentukan awal ramadan serta tarikh raya ditentukan menerusi rukyah dan hisab imkan al-rukyah. Dengan ancaman Covid19, aktiviti rukyah tidak dapat dilaksanakan seperti norma kebiasaan. Kertas ini merupakan kertas polisi kerajaan Negeri Pahang bagi memutuskan kaedah dan SOP penentuan rukyah al-hilal sepanjang ancaan Covid19.