Teks Ucapan Ketua Pustakawan Di Majlis Perasmian Persidangan Kebangsaan Perpustakaan Akademik (NCOAL) - Ruslan, Che Pee (Penerbit UMP, 2015)
Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan selamat datang ke Persidangan Kebangsaan Perpustakaan Akademik atau National Conference on Academic Library (NCOAL). Tahniah kepada jawatankuasa persidangan kerana dapat menjayakan persidangan ini walaupun ia merupakan kali pertama perpustakaan Universiti Malaysia Pahang menganjurkan persidangan. Pada tahun 2009, perpustakaan mengadakan Seminar Pengurusan Ilmu dan pada masa itu, jemputan adalah terhad dan diadakan di dalam kampus sahaja. Tahniah dan syabas diucapkan sekali lagi.