Teks Ucapan Naib Canselor UMP Di Majlis Perasmian Persidangan Kebangsaan Perpustakaan Akademik (NCOAL) - Daing Nasir, Ibrahim (Penerbit UMP, 2015)
Persidangan Kebangsaan Perpustakaan Akademik atau National Conference on Academic Library (NCOAL) ini julung kali diadakan oleh Perpustakaan Universiti Malaysia Pahang dan ia memfokuskan kepada penarafan sesebuah intitusi pengajian tinggi. Walaupun persidangan ini dianjurkan oleh pihak perpustakaan, namun skop perbincangan mencakupi aspek penerbitan, penyelidikan, pengurusan ilmu, teknologi, pengurusan data serta rekod dalam penarafan sesebuah universiti. 2. Saya berasa amat gembira kerana persidangan ini dihadiri 17 buah Universiti Awam serta 15 institusi pengajian tinggi swasta dan agensi lain. Ini membuktikan halatuju dan matlamat untuk menaikkan ranking institusi masing-masing menjadi prioriti kepada tuan-tuan dan puan-puan sekalian.