Tun Hussein Onn : Negarawan berintegriti dan berwibawa - Ku Hasnan, Ku Halim; Jamal Rizal, Razali (Universiti Malaysia Pahang, 2021)
Artikel ini membincangkan tentang sosok negarawan Malaysia yang juga merupakan Perdana Menteri Malaysia ke-tiga iaitu Tun Hussein Onn (1976-1981). Beliau menggantikan Allahyarhan Tun Abdul Razak bin Dato Husin yang meninggal dunia di England semasa memegang jawatan Perdana Menteri Malaysia. Sebagai pengganti, kewibawaan dan karisma beliau sebagai seorang pemimpin sebuah negara yang masih muda telah diuji dengan pelbagai perkara. Selain itu, beliau juga merumuskan beberapa langkah baharu demi kebaikan dan kemajuan negara. Tempoh beliau memegang jawatan sebagai Perdana Menteri tidaklah panjang kerana meletak kawatan pada tahun 1981 atas sebab-sebab kesihatan. Namun demikian, dalam jangka masa yang pendek itu, beliau telah meletakkan namanya sebagai seorang pemimpin dan negarawan yang mencorakkan Malaysia.