Cerapan anak bulan masih diperlukan - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2020)
Ibadah berpuasa Ramadan difardukan pada tahun kedua hijrah. Berdasarkan tarikh pensyariatan puasa Ramadan, umat Islam hanya sempat mencontohi puasa Nabi SAW selama sembilan tahun seperti dinyatakan dalam Kitab Majmu' karangan Imam al-Nawawi.