Amalkan penjagaan diri dan kebersihan - UMP, PNC (2020)
Kuantan, 22 April- Sentiasa amalkan penjagaan diri dan kebersihan dalam kehidupan seharian memandangkan banyak permukaan yang kita sentuh terdedah kepada bakteria atau virus yang boleh menjadi punca penyebab penyakit. Bakteria atau virus boleh melekat di tangan ketika berjabat tangan, memegang pemegang pintu, paip, perkakas dapur, peralatan tandas dan lain-lain. Tangan boleh bertindak sebagai ejen pemindahan bakteria atau virus apabila menyentuh muka terutama mata, hidung atau mulut. Membasuh tangan merupakan salah satu langkah penting yang boleh kita ambil untuk mengelakkan penyebaran penyakit. Tindakan mencuci tangan dengan sabun perlu dijadikan amalan seharian, bukan hanya untuk mencegah penularan wabak COVID-19 semata-mata.