Pembangunan Pelan Tindakan Penerimagunaan Teknologi Mekanisasi - Nur Syazwani, Mohd Nawi; Baba, M. Deros; Norani, Nordin; Ezrin Hani, Sukadarin (Global Academic Excellence, Kota Bharu, Kelantan, 2020)
Industri kelapa sawit merupakan sebuah industri yang maju dan memberi manfaat kepada kestabilan ekonomi negara Malaysia. Namun begitu, kerjakerja di ladang kepala sawit adalah sangat mencabar dan para pekerja ladang terdedah kepada banyak risiko semasa menjalankan kerja-kerja harian di ladang. Kebanyakan kerja-kerja di ladang masih lagi menggunakan alatan manual. Terdapat pengurusan ladang dan pekerja yang tidak mahu menggunakan alatan mesin jentera kerana beberapa alasan seperti kos yang tinggi, sukar diselenggara dan membebankan. Kajian ini menggunakan kaedah pemerhatian di ladang kelapa sawit dan temuramah bersama pengurus ladang bagi mengumpul maklumat. Penentusahan terhadap pelan pra-tindakan dilakukan sebelum membangunkan pelan tindakan akhir. Justeru itu, model ini dicadangkan sebagai langkah untuk meningkatkan lagi penggunaan jentera mesin di ladang kelapa sawit bagi membantu meringkan beban kerja yang ditanggung oleh pekerja.