Beza antara Alkohol dan Arak - Tuan Sidek, T. M. (2020)
Dalam suasana seluruh dunia termasuk negara kita dilanda wabak Coronovirus 19 (Covid‐19), hand sanitizer digunakan secara meluas oleh ahli masyarakat di pelbagai tempat khususnya di tempat‐tempat tumpuan orang ramai. Sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masjid‐masjid juga disarankan untuk menyediakan hand sanitizer untuk kegunaan ahli jemaah. Walau bagaimanapun, masih timbul kebimbangan dalam kalangan sebahagian orang Islam tentang penggunaannya kerana kandungannya turut mengandungi alkohol sehingga ada pihak yang memperkenalkan hand sanitizer ‘halal’ yang bebas alkohol.