Israk Mikraj dan kepentingan mengenali Al-Aqsa - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (2020)
Rajab merupakan bulan yang sinonim dengan peristiwa Israk dan Mikraj. Perjalanan malam Nabi Muhammad SAW dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa, sebelum dinaikkan ke langit, dirakamkan dalam al-Quran dan Hadis.