UMP sasar 4 objektif strategik ke arah Universiti Teknologi terunggul menjelang 2050 - UMP, PNC (2020)
Kuantan, 15 Februari – Universiti Malaysia Pahang (UMP) meletakkan asas bagi mencapai kegemilangan bagi Pelan Strategik UMP 2021-2025 dengan mensasarkan empat objektif iaitu pertamanya menghasilkan graduan holistik yang dipacu bersama komuniti melalui program pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) aras tinggi, kedua mengupayakan kebolehan teknologi komuniti, ketiga menjana teknologi termaju (baharu) melalui inisiatif penyelidikan dan keempat menuju kelestarian kewangan dan amalan terbaik.