Menjaga agama, nyawa dengan makanan halal - Tuan Sidek, T. M. (Berita Harian Sdn. Bhd., 2020)
Setiap hukum disyariatkan kepada manusia bertujuan mendatangkan maslahah (kebaikan) dan menolak mafsadah (keburukan) sama ada pada agama, nyawa, keturunan akal, mahupun harta pada kehidupan mereka di dunia dan akhirat.