Israel semakin mencengkam Masjid al-Aqsa - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2020)
Masjid al-Aqsa ialah masjid ketiga terpenting dalam lslam. Nama masjid ini dirakam dalam al-Quran ketika Allah swt menceritakan peristiwa lsrak Nabi Muhanunad SAW dari Makkah ke al-Quds. Al-Aqsa juga pernah dijadikan kiblat pertama umat Baginda sebelum ditukar ke Kaabah. Masjid ini juga menjadi tumpuan nabi terdahulu sebagai destinasi hijrah dan dakwah mereka.