Penganugerahan Iwate University Global Fellow pengiktirafan buat UMP - UMP, PNC (2020)
Pekan, 4 Februari- Kolaborasi Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Iwate University (IU) Jepun sejak tahun 2009 menerusi perkongsian penyelidikan, program pengajaran dan pembelajaran serta pertukaran budaya dan program mobiliti membabitkan pelajar dan pensyarah memanfaatkan kedua-dua pihak.