Pelajar UMP cipta straw daripada pokok kercut - Mohd Rafi, Mamat (Berita Harian Sdn. Bhd., 2020)
Kuantan; Inovasi menghasilkan penyedut minuman mesra alam daripada pokok kercut atau nama saintifiknya Lepironia articulata. Pelajar UMP cipta straw daripada pokok kercut iaitu sejenis tumbuhan akuatik yang banyak tumbuh di kawasan berpaya mampu menggantikan straw plastik.