Lakaran sejarah baharu MPP tingkat pemerkasaan mahasiswa UMP - Ahmad Rifqi, Mohd Jerome Rinjes (2019)
Tanggal 27 November 2019, satu sejarah baru dilakar oleh mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) apabila Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) telah dijayakan sepenuhnya oleh mahasiswa UMP buat pertama kali mengikut tatacara dan kaedah-kaedah Universiti Malaysia Pahang. Ini merupakan perkembangan positif ke arah era pemerkasaan mahasiswa dan pra-penubuhan kesatuan pelajar di UMP. Di petik dari laman Facebook Pemilihan Perwakilan Pelajar (PMPP), Jawatankuasa Induk Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (PMPP) merupakan jawatankuasa tertinggi dalam PMPP. Peranan jawatankuasa ini adalah untuk membincangkan dasar dan peraturan. Sejarah tercatat pada tahun ini apabila dengan persetujuan Naib Canselor UMP bagi melibatkan pelajar bersama dalam jawatan kuasa ini. Keanggotaan sebanyak 12 pelajar dan 11 staff pengurusan UMP ini memberi nafas baharu terhadap suara mahasiswa diangkat. 12 keanggotaan ahli jawatankuasa ini terdiri daripada 2 mantan MPP sesi 18/19 dan setiap wakil persatuan fakulti.