Hipnosis: Penyembuhan atau pencerobohan akal - Mohd Jim, Hamzah (Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas, Kuala Lumpur, 2019)
Hipnosis berasal daripada perkataan hypnos yang merupakan nama dewa tidur Yunani. Perkataan ini pertama kali diperkenalkan oleh James Braid (1795-1860) yang dikenali sebagai bapa hipnotis moden (Weitzenhoffer, 2000). Hipnosis telah dipelajari secara ilmiah lebih dari 200 tahun dahulu. Hipnosis ialah keadaan tidak sedar yang menyebabkan seseorang kelihatan seperti tidur tetapi masih boleh mendengar, melihat atau memahami perkara tertentu yang diajukan kepadanya oleh orang yang menguasai mindanya (Kamus Dewan). Raz et. al (2002) mendefinisikan hipnosis sebagai, “an altered state of consciousness, characterized by heightened compliance with suggestion and extreme focused attention.”