Makhluk halus dari perspektif sains - Mohd Jim, Hamzah
Tafsiran makluk halus seringkali merujuk kepada hantu, jin dan syaitan yang hidup di alam ghaib (Kamus Dewan Edisi Keempat, 2005). Menurut Haron Din (2011), makhluk halus ialah makhluk-makhluk yang dicipta oleh Allah SWT dengan jisim yang sangat halus yang kebiasaannya tidak dapat dilihat dengan mata kasar atau dirasa dengan anggota lahir. Penjelasan yang lebih saintifik tentang kewujudan makhluk halus diungkapkan oleh Norhisham Wahab (2013) bahawa hantu dan jin wujud secara tidak nyata kerana tidak terikat kepada jisim, graviti bumi serta bebas daripada ikatan karbon, molekul dan atom. Ini berbeza dengan manusia yang terbentuk daripada partikel atom atau unsur yang menyusun semua benda