Hukuman Diat: Kajian pengamalan semasa dalam Undang-Undang Malaysia - Muhammad Assyifaa Ulhayat, Jahidin; Mohamad Hilmi, Mat Said; Hassoba, Ahmad Mahmoud Abu; Muhammad Fakhruddin, Ishak (Fakulti Pengajian Islam, KUIPSAS, 2019)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengetahui mengenai rasional hukuman diat dalam undang-undang Malaysia. Kajian ini juga antara lainnya adalah untuk melihat kemampuan perlaksanaan dan pengamalan undang-undang jenayah Islam di Malaysia. Beberapa aspek yang melibatkan pentadbiran, skop dan bidang kuasa serta halangan yang dihadapi adalah dikaji bagi mendapatkan input yang lebih tepat dan rasional. Kajian ini merupakan kajian kualitatif. Data-data diperoleh melalui dokumen bertulis seperti buku, artikel, jurnal, kertas kerja dan temubual. Kajian ini mendapati untuk mengamalkan undang-undang jenayah Islam di Malaysia adalah tidak rasional dan agak mustahil diamalkan. Hal ini kerana terdapat beberapa faktor yang menjadi penghalang terhadap pengamalan undang-undang jenayah Islam. Antaranya bidang kuasa dan skop yang terhad serta sempit. Kajian ini diharap mampu melahirkan harapan baru ke atas pengamalan undang-undang Islam di Malaysia serta dapat menjadi rujukan kepada semua pihak dalam menambahbaik undang-undang Islam khususnya di Malaysia.